«Зона відпочинку «Майнкрафт» – перший вуличний простір Кременчука, спланований дітьми Брав участь

Доданий
02.10.2019
Номер
52
Культура

Біля школи №20, по вул. Академіка Маслова, 14 є зона відпочинку, яка знаходиться у занедбаному стані – це місце розташування знищеної скульптурної групи «Буратіно і черепаха Тортіла». Завдяки проекту тут буде створено сучасну комфортну зону відпочинку із скульптурною групою за мотивами всесвітньовідомої комп’ютерної гри Minecraft. Місце буде створено з урахуванням думок дітей і підлітків міста

Автор проєкту
Бюджет
400 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
МАЛИЙ проєкт - сектор Центр (включає мікрорайони №№14,15, 16,17)
Адреса
вул. Академіка Маслова (Радянська), 14, Кременчук

Опис

Відповідність тематики великої проектної пропозиції пріоритетам Громадського бюджету

Ні.
Ні

Відповідність тематики малої проектної пропозиції пріоритетам Громадського бюджету

Так.
Розвиток міського туризму, туристичної інфраструктури та туристичної привабливості міста; урбанізм

Відповідність тематики комунальної проектної пропозиції пріоритетам Громадського бюджету

Ні.
Ні

Відповідність тематики соціальної проектної пропозиції пріоритетам Громадського бюджету

Ні.
Ні

Чи відповідає земельна ділянка переліку рекомендованих місць

Так.
https://budget.kremen.org.ua/rzones/index?page=3 пункт 52 - зелена зона по вул. Академіка Маслова, 14, нанесено на ел.карту згідно рішення міськради від 30.03.2018 «Про затвердження Програми розвитку зон ландшафтно-рекреаційних загальноміського значення… на 2018-2020 роки».

2.1. Існуюча ситуація

У Кременчуці є низка рекреаційних зон – парків і скверів. Вони гарні, але майже всі мають однакову функціональність і спектр їх використання користувачами (жителі і гості міста) досить стандартний.
Для запобігання подальшої провінціалізації Кременчука, для покращення іміджу (впізнаваності) нашого міста, для розвитку соціальних зв’язків всередині громади, для розбудови міської туристичної інфраструктури потрібні нові ідеї та рішення в оформленні «обличчя міста», які б не повторювали те, що вже є в інших містах України і зарубіжжя, та які б відповідали сучасним трендам комфортного та гармонійного проживання.
Прикладом є місто Вроцлав (Республіка Польща), одним із нових туристичних символів якого є вуличні скульптурки гномів. Їх більше 300 шт., вони розташовані у самих звичних і незвичних місцях по всьому місту. А у туристів, які приїздять до Вроцлава, вже є відповідна традиція – влаштувати фотополювання на гномів. Щось схоже є і в Ужгороді.
Проблема: у Центрі Кременчука біля школи №20 є зона відпочинку, яка давно знаходиться у занедбаному стані після актів вандалізму – це місце колишнього розташування скульптурної групи «Буратіно і черепаха Тортіла» (див. фото).
Дана проектна пропозиція стосується використання території/земельної ділянки, яку вказано на веб-сторінці https://budget.kremen.org.ua/rzones/index?page=3 пункт 52. Це зелена зона по вул. Академіка Маслова, в районі будинку № 14, 71 кв. м (орієнтовно). Ділянку опрацьовано документально і нанесено на електронну карту в межах реалізації рішення Кременчуцької міської ради Полтавської області від 30.03.2018 «Про затвердження Програми розвитку зон ландшафтно-рекреаційних загальноміського значення та зон озеленення загального користування міста Кременчука на 2018-2020 роки». Додавання викопіювань з генерального плану міста зайве.
Отже, зона відпочинку по вул. Академіка Маслова, 14 має бути не лише відновлена, а й облаштована згідно сучасних вимог і трендів (урбанізм, екологія, принцип інклюзії, гендерної рівності, енергозбереження, безпека), але з урахуванням побажань дітей та дорослих містян і того факту, що поблизу є Придніпровський парк, сквери ім. Бабаєва та ім. Ізюмова. Отже, не треба повторювати всі ті умови, які створені в цих місцях відпочинку, а треба щось відмінне, нове.

2.2. Опис людей або груп населення, які зможуть користуватись результатами реалізації проектної пропозиції

Зруйнована скульптурна група «Буратіно і черепаха Тортіла» була прикрасою нашого міста. Її відновлення не має передбачати повернення колишньої скульптурної групи. Варто створити нову скульптурну групу, як туристично привабливу родзинку нашого міста. Це сприятиме покращенню умов проживання у місті, збільшенню його туристичної привабливості. Щоб нова зона відпочинку стала нетрадиційними місцем для жителів Кременчука і туристів, її треба облаштувати незвичними об’єктами: лавочками, урнами, конструкціями в стилі всесвітньовідомої комп’ютерної гри Minecraft (Майнкрафт), яку так люблять діти та юнаки. Вона має містити вуличні скульптури (фігури персонажів) тварин, героїв та антигероїв гри Minecraft. Елементи мають бути доступні і такого розміру, щоб діти могли легко користуватися ними, контактувати з ними, щоб на їхньому фоні можна було фотографуватися. Перед проектуванням зони відпочинку, треба провести обговорення з дітьми, підлітками, їхніми батьками, службовцями виконкому, урбаністами щодо вигляду зони. Заходи мають проходити за принципами, які напрацьовані громадською організацією «Культурний ді@лог» https://www.facebook.com/3kdialog і жителями Кременчука в рамках проекту «Майстерня міста» https://www.facebook.com/pg/3kkremenchuk та відображені у міській Програмі розвитку зон ландшафтно-рекреаційного зон загальноміського значення та зон озеленення загального користування міста Кременчука на 2018-2020 роки . Отже, реалізація проекту спрямована на дітей, юнацтво та старших мешканців Кременчука і туристів, які відвідують місто. Вік користувачів зони відпочинку: від 2 років. Соціальний статус користувачів – різний. Інші зацікавлені сторони у реалізації проекту: Робоча група з питань впровадження громадського бюджету м. Кременчука. Робоча група з питань розбудови рекреаційних зон м. Кременчука. УМА, УЗР. Комісія з питань найменування об`єктів міського підпорядкування. Сектор підтримки партисипативних практик відділу з питань внутрішньої політики.

2.3. Мета проектної пропозиції

Створення додаткових умов для розвитку туристичної привабливості Кременчука і підвищення комфорту проживання жителів у місті, шляхом створення у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 зони відпочинку «Майнкрафт» за мотивами комп’ютерної гри Minecraft.

2.4. Завдання проектної пропозиції

1. Провести інформаційну кампанію серед жителів Кременчука щодо створення у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 зони відпочинку «Майнкрафт» за мотивами комп’ютерної гри Minecraft.
2. Провести предпроектні заходи щодо створення у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 зони відпочинку «Майнкрафт», керуючись підходами Програми розвитку зон ландшафтно-рекреаційного зон загальноміського значення та зон озеленення загального користування міста Кременчука на 2018-2020 роки.
3. Створити у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 у м. Кременчук зону відпочинку «Майнкрафт» з урахуванням побажань дітей, юних та дорослих жителів міста.

2.5. Заходи, які треба виконати для впливу на ситуацію

По завданню 1:
1.1. Провести прес-конференцію для інформування громади міста щодо початку процесу зони відпочинку «Майнкрафт».
1.2. Створити у популярних соціальних медіа сторінки і групи (з акцентом на дітей та юнацтво) для інформування жителів міста та їх залучення до процесу створення зони відпочинку «Майнкрафт»; регулярно висвітлювати інформацію про перебіг реалізації проектних заходів.
По завданню 2:
2.1. Провести соціологічні та урбаністичні дослідження щодо виявлення потреб мешканців Кременчука (з акцентом на дітей та юнацтво) щодо користування зеленою зоною по вул. Академіка Маслова, 14.
2.2. Провести якісний/кількісний урбаністичний аналіз зеленої зони по вул. Академіка Маслова, 14.
2.3. Організувати обговорення (круглий стіл) жителів міста і представників зацікавлених сторін для врахування (за результатами соціологічних та урбаністичних досліджень) потреб мешканців міста (з акцентом на дітей та юнацтво) щодо створення у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 зони відпочинку «Майнкрафт».
2.4. З урахуванням принципів інклюзії, гендерної рівності, екології, енергозбереження та безпеки, узагальнити зібрану інформацію та надати її на доопрацювання профільним структурним підрозділам виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області.
2.5. Підготовити ескізи і 3D-моделі щодо створення у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 зони відпочинку «Майнкрафт»; передача їх проектній організації / проектанту.
По завданню 3:
3.1. Виготовити на основі напрацьованих ескізів і 3D-моделей проектно-кошторисної документації щодо створення зони відпочинку «Майнкрафт».
3.2. Провести демонтаж існуючих елементів у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14; підготувати комунікації і територію.
3.3. Замовити і придбати елементи для зони відпочинку «Майнкрафт».
3.4. З урахуванням принципів інклюзії, гендерної рівності, енергозбереження та безпеки, провести реконструкцію та благоустрій зеленої зони по вул. Маслова, 14 - змонтувати елементи, підключити комунікації, облаштувати територію.
3.5. Визначити балансоутримувача та передати рекреаційну зону (зону відпочинку «Майнкрафт») на баланс балансоутримувачу.
3.6. Організувати і провести публічне святкове відкриття зони відпочинку «Майнкрафт».
3.7. Розмістити у популярних національних медіа інформацію про партисипативний (учасницький) процес створення незвичайної зони відпочинку у м. Кременчук.

2.6. Результати (кількісні і якісні) реалізації заходів проектної пропозиції

Створення у зеленій зоні по вул. Академіка Маслова, 14 зони відпочинку «Майнкрафт» за мотивами комп’ютерної гри Minecraft. Це буде перший в історії Кременчука вуличний простір, спланований дітьми і юнацтвом з урахуванням їхніх потреб.
Створення додаткових умов для розвитку туристичної привабливості Кременчука. Люди будуть фотографуватися у зоні відпочинку і розміщувати фото у соціальних медіа, тим самим популяризуючи місто і саму зону.
Покращення іміджу Кременчука на національному рівні.
Підвищення комфорту проживання жителів у місті.
Розбудова зв’язків у громаді міста Кременчука, підвищення солідарності, якості життя.
Розбудова міжсекторної співпраці.
Розвиток партисипації – участі жителів у прийнятті рішень щодо сталого розвитку міста.
Залучення до проектних заходів близько 100-150 кременчучан.
Інформування про проект близько 50 тис. осіб.
Щомісячне користування новоствореною зоною відпочинку «Майнкрафт» 300-500 жителями міста і туристами.

2.7. Додаткові відомості (вказати за потреби)

Проект продемонструє механізм залучення кременчучан до управління містом – до впровадження рішення щодо створення зони відпочинку з урахуванням дітей і юнаків Кременчука. Це буде перший такий випадок в історії нашого міста. Кременчук стане більш сучасним і комфортним, більш цікавим для туристів.

Наявність довідки або інформаційної згоди керівника комунальної установи щодо ознайомлення з проектом (для КОМУНАЛЬНИХ проектів)

Так.
Так

Чи інформували Ви мешканців прилеглих будинків чи мікрорайону щодо подачі проекту?

Так.
Так

Фотографії

Експертна оцінка