Новий відкритий простір сучасного тінейджера «Територія TEEN@» у дитячій бібліотеці по вул. Соборній Брав участь

Доданий
04.10.2017
Номер
9
Спорт

Створення нового відкритого простору сучасного тінейджера «Територія TEEN@» у дитячій бібліотеці по вул. Соборній, 12/16 забезпечить умови для комфортного, змістовного, цікавого відпочинку, розвитку, дозвілля, спілкування і неформального навчання дітей і підлітків міста Кременчука

Автор проєкту
Тетяна
Тетяна Сіренко
Бюджет
250 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
МАЛИЙ проєкт - сектор Центр (включає мікрорайони №№14,15, 16,17)
Адреса
вул. Соборна (Леніна), 12/16, Кременчуцька міська рада, Кременчук

Опис

Відповідність тематики проектної пропозиції пріоритетам Громадського бюджету м. Кременчука

Так.
1). Майданчики і зони відпочинку: спортивні майданчики у визначених місцях; дитячі майданчики у визначених місцях; рекреаційні зони (зелені зони, зони відпочинку) у визначених місцях; майданчики для вигулу собак.

2.1. Існуюча ситуація

Сьогодні всім знайома дитяча бібліотека по вул. Соборній, 12/16 у місті Кременчуці є чи не єдиним місцем, де діти і підлітки (тінейджери) мають можливість безкоштовно реалізувати свої культурні, освітні, інформаційні та комунікативні потреби. Проте застаріла матеріально-технічна база Центральної міської дитячої бібліотеки, відсутність належного обладнання, інтер'єр та старі некомфортні меблі не дають задовольнити потреби підростаючого покоління кременчужан в повній мірі. Як наслідок – у дитячому і підлітковому середовищі час від часу спостерігаються різна негативна поведінка, викликана різними причинами, в т.ч. відсутність цікавих місць для дозвілля, спілкування, неформального навчання, ігор, тощо. У самій бібліотеці через описані вище незадовільні умови відзначається низька кількість користувачів, особливо підліткового віку – кременчужан 10-15 років. Крім того, в молодіжному середовищі простежується недостатній рівень літературної освіти підлітків, брак культурного спілкування і, як наслідок – високі ризики долучення до шкідливих звичок і девіантної поведінки.
Дитяча бібліотека має перетворитися на сучасний комфортний відкритий простір, де читачі/користувачі можуть отримувати різні послуги і проводити свій час з інтересом та користю, в т.ч. навчитися отримувати доступ і використовувати різні типи інформаційних ресурсів – від книжок до комп’ютерних програм.

2.2. Опис людей або груп населення, які зможуть користуватись результатами реалізації проектної пропозиції

Потенційні користувачі відкритого простору сучасного тінейджера «Територія TEEN@» у дитячій бібліотеці по вул. Соборній, 12/16 – 1200 читачів віком від 10 до 15 років, які мешкають і навчаються в центральній частині міста, та інших мікрорайонах Кременчука. Всі послуги у просторі будуть надаватися користувачам безкоштовно.

2.3. Мета проектної пропозиції

Забезпечити умови для комфортного, змістовного, цікавого відпочинку, розвитку, дозвілля, спілкування і неформального навчання дітей і підлітків міста Кременчука, шляхом створення нового відкритого простору підлітка «Територія TEEN@» у дитячій бібліотеці по вул. Соборній, 12/16.

2.4. Завдання проектної пропозиції

1. Переобладнати читальну залу Центральної міської дитячої бібліотеки по вул. Соборній, 12/16 на сучасний відкритий простір для дітей і підлітків.
2. Зробити дизайн і ремонт приміщення з урахуванням зонування відкритого простору:
- Ремонт і оформлення Тінейджер-залу;
- Ремонт і обладнання IT-плацу;
- Ремонт і організація «Лофту» (англ. "горище") – відпочинкового куточка, в якому дітей та підлітків ніхто не потурбує, де вони можуть із користю та задоволенням проводити свій вільний час.
- складання просторових оригінальних «пазлів» до єдиного цілого –
«Території TEEN@» – комфортного місця для тінейджерів.
3. Закупити і змонтувати меблі і обладнання для відкритого простору.

2.5. Заходи, які треба виконати для впливу на ситуацію

1. Списання та демонтаж старих меблів (столів, стільців), підготовка приміщення до встановлення нових меблів і обладнання.
2. Ремонт приміщення читального залу (стеля, стіни, підлога, оформлення «Лофту» з малюнками графіті в інтер’єрі).
3. Закупівля нових меблів та обладнання.
4. Встановлення відповідних меблів: книжкових стелажів, стільців та столів-трансформерів, крісел-мішків.
5. Встановлення технічного обладнання – комп’ютерів, ноутбуків, букрідерів.
6. Налаштування електронних книжок.
7. Залучення користувачів (дітей та підлітків) до користування новим відкритим простором та послугами.

2.6. Результати (кількісні і якісні) реалізації заходів проектної пропозиції

Кількісні результати:
Створення на базі Центральної міської дитячої бібліотеки по вул. Соборній, 12/16 першого в Кременчуці нового відкритого простору сучасного тінейджера «Територія TEEN@».
Безкоштовне користування відкритим простором «Територія TEEN@» та його послугами до 1200 дітей та підлітків.
Якісні результати:
Забезпечення умов для комфортного, змістовного, цікавого відпочинку, розвитку, дозвілля, спілкування і неформального навчання дітей і підлітків міста Кременчука у новому відкритому просторі підлітка «Територія TEEN@» у дитячій бібліотеці по вул. Соборній, 12/16.
Популяризація дитячої бібліотеки і, як наслідок, підняття іміджу бібліотеки та залучення до її послуг більшої кількості читачів.
Сприяння формальній і неформальній освіті підростаючого покоління впродовж життя, самоосвіті та саморозвитку юної особистості.
Згуртування підлітків за інтересами, можливість розширення кола друзів та власного кругозору.
Мінімізація ризиків долучення сучасних підлітків до шкідливих звичок та девіантної поведінки через появу комфортних умов та місця, де можна проводити дозвілля з користю та цікавістю.
Новостворений відкритий простір для дітей та підлітків утворить платформу для змістовного позашкільного життя тінейджерів.
Створення сприятливих сучасних умов для невимушеного спілкування, опанування комп’ютерних технологій, психологічного розвантаження та корисного дозвілля – найактуальніші завдання дитячої бібліотеки.

Чи відповідає ділянка для реалізації проекту рекомендованим місцям для створення майданчиків і зон відпочинку

Ні.
Ні, не відповідає, бо приміщення бібліотеки не ненесено на відповідну електронну карту.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління культури і туризму